Gelişime Uygun Oyunlar/Etkinlikler(12-20 Ay)

Oyun, çocukluğumuzdan bu yana kendi kendimize ya da başkalarıyla birlikte uygulayıp keyif aldığımız, yaşamımızın değişik dönemlerinde büründüğümüz yeni ve farklı düzlemlerde ifade ettiğimiz bir eylemdir. Çocuklarınızın 12-20 aylık dönemde gelişimi üzerine etkili aşağıdaki evde kolaylıkla oynanabilecek eğlenceli oyunları/etkinlikleri, çocuğunuzun gelişim olarak bulunduğu ayı dikkate alarak takip etmeniz ve uygulamanız birlikte geçireceğiniz zamanın her iki taraf için de keyifli olmasını sağlayacaktır.

13.Ay

OYUN 1:

Bul Karayı Al Parayı

Bu oyun için mavi, kırmızı, sarı gibi üç farklı renkte kap alın. Bebeğinizin ilgisini çeken küçük bir nesneyi(emzik gibi) gözünün önünde kaplardan birinin içine koyun(mesela sarı). Sonra bu kabı sürükleyerek diğer ikisinin arasına çekin. Önünde sıra halinde 3 kap da dizili olsun. Doğru olan sarı rengi kaldırdı mı? Kaldırmadıysa etkinliğe devam… Eğer doğru yaptıysa bu kez emziği maviye saklayın ve sadece mavinin yerini değiştirin, bildi mi? Gittikçe bu aşamayı zorlaştıracağız. Kırmızıya koyun emziği ve bu kez diğer ikisinin yerini değiştirin. Renge odaklanıp kırmızıyı mı seçti, yoksa yerleri değiştirilen herhangi bir kabı mı kaldırdı? En son saklanılan yerde / renkte aramasını bekliyoruz. Oyunu gittikçe zorlaştırıp değiştirmeniz mümkün, dikkat süresini geliştireceği gibi, renk, şekil algısını ve nesne devamlılığı algısını da geliştirecek bir etkinliktir bu.

OYUN 2:

Çoraptan Basket Atmaca

Çoraplarını top haline getirin ve biraz uzağa koyduğunuz kovaya ya da sepete atma çalışması yapacaksınız ama bu oyunda ilk turda sadece ‘al, ver, at’ fiillerini kullanın. Sonraki turda ‘Bana ver’ ,’Topu at’, ‘Basket at’ gibi isim+fiil birleştirilmiş şekliyle kullanın ve çeşitlendirin. ‘Bana ver’ , ‘Topu al’ , ‘Basket at’ , ‘Topu al’ gibi… Önce tek tek kullandığımız fiileri şimdi cümle içinde kullandığımızda kulak dolgunluğu olsun. Heyecanlı bir şekilde oynarsanız, o da enerjinizden etkilenip heycanlanabilir; ses çıkarma, fiileri söyleme isteği uyanabilir.

14. Ay

OYUN 1:

MATRUŞKA

Büyük ve küçük iki saklama kabını iç içe koyarak başlayın, sonra üçüncü kabı ekleyin. Saklama kaplarını iç içe koymayı keşfedecek mi? Ya da kaplardan en içtekine koyduğunuz topu, matruşka gibi iç içe konmuş kapların içinden çıkarmayı deneyecek mi? Örnek olun nasıl açıldığını gösterin. Kolay açılan kaplar olsun…

OYUN 2:

Resim Nesne Eşleştirmece

Evde kullandığı, sevdiği veya sürekli gördüğü, ilgisini çeken nesneleri bir düşünün. Fotoğraflarını çekin. Mesela biberonunun farklı yerde 5 tane fotoğrafını çekin. Yine aynı şekilde, oyuncak çıngırağının mutfak masasında, tezgâhta, sandalyede fotoğraflarını çekin. Fotoğrafları bastırın ya da çıktısını alın. Herhangi bir tanesini gösterin (mutfak sandalyesinde çıngırak resmi).Çocuğunuz kucağınızdayken elinizdeki resmi gösterin. ‘Hani çıngırak? Çıngırak neredeymiş?’ diye sorun. Resimde gördüğü yere bakıyor mu?

15. Ay

OYUN 1:

NEREDE OYUNU

Oturma odasındaki nesnelerin fotoğrafını çekin. Çocuğunuza fotoğrafı gösterdiğinizde çocuğunuzdan o nesnenin yerini göstermesini ve o nesnenin olduğu yere bakıp size getirmesini isteyin. Getirdiği her nesne için onun ilgisini çekecek bir söz söyleyin, alkış da yapabilirsiniz ancak bu ‘Aferin nasılda buldu getirdi!’ şeklinde olmasın. ‘Evet, çok hızlı buldun, şimdi sıra bu fotoğraftaki nesnede!’ diyerek oyunun devamını sağlayın.

OYUN 2:

NESNE SAKLAMA OYUNU

Bu oyunda sevdiği bir oyuncak ayıyı vs., ucu görünecek şekilde oturma odasında yastığın arkasına saklayın. Sonra ‘Ayı nerede ?’ diye sorun.

OYUN 3:

DUYGULARIM OYUNU

Küp şeklindeki bir kutunun her tarafına bir insana ait yüz ifadeleri yapıştırın. (İlerleyen aylarda emoji gibi sembolik yüz ifadelerini de kullanabilirsiniz.) Küpü havaya atın, hangi yüzü denk gelirse o ifade ile çocuğunuzun da söyleyebildiği siz söyleyin ona örnek olun, o da taklit etsin. Örneğin ‘pisi pisi’ diyorsa, gülen yüz ile, kızgın olarak, ağlayarak mimiklerinizi değiştirerek pisi pisi deyin. Bu oyunu ilerleyen aylarda cümle kurarak, 10 a kadar sayarak veya şarkı söyleyerek çeşitlendirebilirsiniz.

16. Ay

OYUN 1:

NESNE SAKLAMACA

Sevdiği bir oyuncağı odada görebileceği bir yere saklayın ve sorun: ‘Ayıcık nerede?’ bakalım gözleri ile arayıp bulacak mı? Her seferinde yerini hatta odayı değiştirin.

OYUN 2:

CEVİZ ADAM ŞARKISI

Ceviz adam şip şap şup (Ellerle alkış yapılır.)

Saçı rüzgar vu vu vu (Eller iki yana sallanır .)

Kaşı keman gıy gıy gıy (Bir el ile kaş tutulur, keman çalıyormuş gibi diğer el sağa sola hareket ettirilir.)

Burnu uzun lü lü lü (İki el karış alırmış gibi üst üste konarak burnunun ucuna eklenir.)

Karnı davul güm güm güm (iki el yumruk yapılarak karına yavaşça vurulur.)

Bize güler ha ha haaa (kahkaha atılır)

17. Ay

OYUN 1:

Çocuğunuzla karşılıklı oturun. Büyük bir kitapla yüzünüzü saklayın. Kitabı yukarı, aşağı, yanlara doğru hareket ettirin, her hareketinizde yüzünüz, çocuğa farklı bir ifadeyle baksın. Önce yüzünüzü kapatın, yukarı kaldırın ve mutlu bir yüz çıksın. Sonra tekrar kapatın bu kez üzgün baksın. Sonra bu oyunu çocuğunuzun yapmasına teşvik edip yüzünü kapatın.

OYUN 2:

EVCİLİK

Evcilik oynarken önce bebeği siz doyurun ve doyururken çay içme sesini çıkarın “hüüp”, süt için “lık lık lık” yemek yeme sesi “nam nam”, sonra bebeği çocuğunuzun doyurmasını isteyin, bakalım sizin sunduğunuz yansıma sesleri çıkartacak mı? Kısa süreli ses taklidi olmasını teşvik edin, yapıyor mu gözlemleyin.

OYUN 3:

ETİKET SÖKME

Etiket sökmeyi takmayı çok severler, eline yapışmasından hoşlanmayan bebekler varsa onlar için magnet, vantuz da kullanabilirsiniz . Boyunun parmak ucuna kalkınca erişebileceği yüksekliğe kolay çıkan pofuduk etiket ya da buzdolabına magnet takın. Onun parmak ucunda o etiket/magnet ya da vantuza ulaşmasını gözlemleyin. Siz yukarı takın, o almaya çalışıp oynasın.

18. Ay

OYUN 1:

SAKLANMIŞ PARÇALAR

Bul – tak’ın parçalarını onun bildiği yerlere koyarak, oyuna hem hareket katmak hem bilişsel hem sözel hem de küçük kas gelişimini destekleyecek bir etkinlikte kullanabilirsiniz. Odana git, yastığının üzerindeki parçayı al. Mutfağa git, masanın üzerindeki parçayı al getir.

Kapıya git, ayakkabının yanındaki parçayı getir. Böyle birbirini izleyen iki yönergeyi anlayıp anlamadığını bir oyunla anlayabilirsiniz. Parçaları getirip doğru yerlere takmasıyla onu geliştirebilirsiniz.

OYUN 2:

KAĞIDIN ALTINDA NE VARMIŞ

Önceden bildiği bir kitabın sayfalarındaki resimlerden bir kısmını üzerine post-it yapıştırarak saklayın. Orman ve hayvanların resimleri varsa, bir hayvanın, mesela kelebeğin üzerine kağıdı yapıştırın. “Kelebek neredeymiş?” dediğinizde kelebeğin kağıdını açıyor mu? Kağıt gördüğünde tutup kaldırma eylemi, o nesneye odaklanmasını ve arkasındaki nesnenin ismini aklında tutmasını sağlayacaktır.

OYUN 3:

RENKLİ BANYOLAR

Bu ayda parmak boyasını henüz deneyimlememişseniz harika bir başlangıç yapabilirsiniz. Bu dönemde sınırları zaten sevmeyen 18 ay çocuğu için banyo küvetinin ya da duşa kabinin içi çok güzel bir tuval olacaktır. Küçük kaplarda aldığınız ya da koyduğunuz parmak boyasını bir sıkım bebek şampuanı ile seyreltin. (Bu aynı zamanda kolayca, su tuttuğunuz zaman fayanslardan temizlenmesini sağlayacaktır.) İçeride renklerle, boyalarla özgürce çalışsın. İşiniz bittikten sonra boyaları mutlaka ortadan kaldırın. Bir süre, doğru kullanım gerçekleşene kadar kadar banyoda çalışıp sonra masada kağıt üzerine çalışmaya devam edebilirsiniz. Bu tamamen sizin seçiminiz…

19. Ay

OYUN 1:

ÇORAP EŞLEMECE

Yıkanan çoraplarımızı bir araya getirmek bizim için sıkıcı bir iş olsa da çocuklar için keyifli bir aktiviteye dönüşebilir. Çorapları tek tek ayırıp karıştırın, o aynısını bulsun siz de top yapın, ona verin sepete atsın. Eşleme de resim resim eşlemeye de geçilebilir. Çorapları çekip fotoğraf hallerini eşleme çalışması yapabilirsiniz.

OYUN 2:

NE YENİR NE YENMEZ OYUNU

Bildiği basit basit nesnelerle; “Elma yenir mi?” “Evet yeniir!“

“Oyuncak araba yenir mi ?” “Hayır yenmeeez!” gibi sözel oyunlar oynayabilirsiniz. Evet derken kafayı onaylıyor gibi sallayın, hayır yenmez derken kafanızı iki yana sallayın.

OYUN 3:PARMAK AİLESİ

Parmak oyunlarını severek yapacağı dönemdesiniz. Parmak ailesi şarkısı çocukları çok cezbetmektedir.

(İki el arkaya saklanır. Önce tek el çıkartılıp baş parmak hareket ettirilir.)

“Baba parmak baba parmak nerdesin?”

(Diğer elin başparmağı öne getirilir.)

“Burdayım, burdayım, işte burdayım.”

 

Gülce Tekingündüz

Özel Eğitim Öğretmeni

Mesaj Yaz
1
Merhaba ben Digiyardım,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?